Golvslipning Stockholm

Dammfri golvslipning till bra pris

Golvslipning

I vilket rum ska en golvslipning ske?

Vi har genom åren slipat de flesta typer av golv och detta har gjort att vi dels har den nödvändiga kunskapen som krävs för ett högkvalitativt jobb och dels att vi kan bistå med goda råd. Varje golvslipning är unik och man måste – utifrån en samlad bedömning – välja vilken metod och vilken ytbehandling som passar bäst för respektive golv. Det kan även vara så att ditt golv inte går att slipa då det inte finns tillräckligt med träskikt att jobba med. En tumregel här är att vi bör ha åtminstone 2.5 millimeter av träskikt för att kunna genomföra en golvslipning.

Hur rummet används är avgörande för vilken typ av ytbehandling som ska användas. Vi jobbar primärt med tre stycken olika typer av ytbehandling. Hårdvax, olja och lack. Samtliga dessa har olika egenskaper samt för- och nackdelar som gör att de passar bättre i olika delar av ditt boende. Vi tänkte snabbt visa vart- samt hur vi tänker för att ge en bättre bild i detta.

Tre exempel på rum och val av ytskikt

Köket: Ska en golvslipning ske i köket så bör man dels tänka på att det skvätter vatten där, att matspill sker samt att det finns en risk att tunga kastruller tappas i golvet. Här behövs ofta ett extra skydd och vi brukar rekommendera lack på ett trägolv med eventuella spill. Detta skyddar mot vatten och är även tåligt mot stötskador.

Hallen: Av naturliga skäl så är hallgolvet extra utsatt och behöver extra mycket skydd. Du drar in grus och sand, du kanske går in med höga klackar och det finns alltid risk för att vatten hamnar på golvet. I hallen brukar vi använda oss av lack som skyddar bra mot väta och som dessutom klarar stötar på ett bra sätt. Vi använder tvåkomponentslack – vattenbaserat sådan – som inte innehåller några starka kemikalier.

Vardagsrummet: Det är ofta här du vill nå den där wow-känslan och här brukar vi rekommendera en ytbehandling med olja. Olja ge värme, lyster och skyddar samtidigt golvet på ett bra sätt. Många av våra kunder väljer även att ytbehandla genom att samtidigt färga golvet; något som vi har stor kunskap inom och där vi mer än gärna hjälper dig att nå en förändring till det bättre.

Hur en golvslipning går till

Oavsett vilket typ av golv som ska slipas eller i vilket område i bostaden det ligger så jobbar vi alltid efter samma mönster. Det första steget är att besiktiga det befintliga golvet. Här tittar vi på allt från mönster, träets egenskaper, hur stort träskikt som finns samt hur pass skadat golvet är. Utifrån detta planerar vi hur arbetet ska se ut, hur mycket det kommer att kosta samt hur lång tid det kommer att ta.

Arbetet börjar med att alla möbler plockas undan och att golvet dels tvättas och dels frigörs från exempelvis uppstickande spikhuvuden. Vi ser till att god ventilation finns i rummet och vi kollar även att rätt luftfuktighet finns; en förutsättning för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Typ av golv är avgörande. Skulle det handla om en fiskbensparkett så slipar vi alltid tre gånger: det första varvet diagonalt längs ena hållet, den andra sker åt det motsatta och det avslutanade sker i träets riktning. Samtliga dessa med olika grovlek på sandpappret.

Hur pass hårt golv det är spelar också en väsentlig roll. Mjukare trägolv – exempelvis i björk, al eller furu, som kräver lite mer omsorg medan hårdare träslag som exempelvis ek, lönn, bok och ask ofta går att slipa på ett annorlunda sätt och med grövre slippapper. Viktigt att tillägga är att vi alltid jobbar i träets riktning och längs med fibrerna – det motsatta ger skador, sprickor och förfulande märken.

Dammfri golvslipning i Stockholm av oss

Vi jobbar alltid med två olika slipmaskiner. Den ena är större och tyngre och används på de stora ytorna. Den andra maskinen används uteslutande längs kanterna och för övrigt finlir. Båda dessa har egenskaper som i stort sätt gör en golvslipning dammfri.

Ytbehandlingen och vikten av denna har vi redan tittat på. Men här ska vi dock även tillägga att lack, hårdvax och olja kommer i mängder av olika varianter och att man måste anpassa dessa efter golvets egenskaper – utöver placeringen. Ett mjukt golv av furu kan inte lackas med ett för hårt lack; detta då träets rörelser (trä är ett levande material) kan göra att lacket krackelerar och spricker.

Vi har kunskapen om detta och vet vilken typ av ytbehandling som passar bäst för respektive träsort.  

Låt oss slipa ditt golv